Skip to content

Document Header

Саветовање слепих и слабовидих жена Србије

Саветовање слепих и слабовидих жена Србије published on

Савез слепих Србије традиционално је у Врњачкој Бањи, у Хотелу „Бреза“ од 19. до 21. јуна организовао Саветовање слепих и слабовидих жена Србије.Savez slepih

Учесницима саветовања обратила се повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић. Према њеним речима,  према броју притужби, особе са инвалидитетом, поред жена, спадају у најдискриминисанију популацију у Србији и то поткрепљују и резултати истраживања.

На скупу су говорили и председник Савеза слепих Србије Милан Стошић, као и потпредседница Савеза Јелена Стојановић.

Марија Лазовић, координатор Женског центра „Милица“ представила је рад овог Удружења, а учесницима саветовања обратила се и Весна Бонџић, председница ЖЦ „Милица“.

О уводном истраживању у оквиру пројекта „Породични саветник“ говориле су Мирсада Ајдиновић, дефектолог, Мирослава Вукојевић, социолог и Марија Милошевић, тифлогопед. Предавање о „Помагалима за слепе у домаћинству“ одржала је Емилија Матић, повереник Савеза за жене, а о „Активизму слепих жена у локалним срединама“ говорила је Драгана Дучић, председник МОССС Ужице.

– Овај скуп смо организовали уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. О особама са инвалидитетом стално треба причати из разлога што у нашем друштву још увек постоје бројне предрасуде и уврежени стереотипи. Обично људе који не виде посматрају кроз оно што они не могу, а не кроз оно шта ми можемо. Нас треба гледати кроз наше могућности, кроз оно за шта смо се школовали и генерално, слепим и слабовидим особама треба дати шансу на Тржишту рада да се запосле, рекла нам је дипл. правник Јелена Стојановић, потпредседница Савеза слепих Србије.

М.Ст.Ј.

Please follow and like us:

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial