Skip to content

Document Header

СЕДАМНАЕСТ ГОДИНА УСПЕШНОГ РАДА ЦЕНТРА ЗА ДЕЦУ И ОМЛАДИНУ

СЕДАМНАЕСТ ГОДИНА УСПЕШНОГ РАДА ЦЕНТРА ЗА ДЕЦУ И ОМЛАДИНУ published on

У сали врњачког Биоскопа, 2. априла, свечано је обележено 17 година постојања и рада Центра за децу и омладину.

Програм је водила Сандра Богдановић, новинарка, чланица Центра за децу и омладину, а обратио се и Стефан Црноглавац,соло певач, који је говорио  о својим искуствима у току чланства у Омладинском центру. Присутне је поздравила Валентина Крстић, председница Центра за децу и омладину и презентовала је „Ретроспективу рада Центра за децу и омладину“ током 17 година. Иницијатива за формирање покренута је јануара 2002. године од стране Центра за социјални рад (директор Раде Чеперковић, Биљана Рашић и Мирјана Јањић) у сарадњи са Франуском хуманитарном организацијом „Triangle generation humanitaire”. Оснивачи Удружења били су представници општине, ЦСР, професори и ученици из Гимназије и УТШ, родитељи са циљем да деци и младима пружи подршку у проналажењу њихових талената и развоју способности и вештина, да их усмери у њиховој професионалној оријентацији, да им пружи психо-социјалну подршку у периоду одрастања и сазревања, да им пружи алтернативу и избор за укључивање у културне, спортске, здравствене, еколошке и остале активности, да  их укључи у програме омладинске размене ради разумевања и поштовања различитости, да  им обезбеди обуке на разне теме, посебно у циљу унапређења вештина за запошљавање.

Удружење активно почиње да ради 2. априпа 2002. године уз допринос Општине Врњачка Бања у обезбеђивању простора и плаћању режијских трошкова од оснивања до сада.

Тим Центра чине и чинили су: председница  од 15. априла 2002. Валентина Крстић (председница при оснивању била је Светлана Магделинић), водитељи радионица: Нела Спасојевић, Ненад Миловановић, Иванка Милошевић, Наташа и Милета Радовановић, Владимир Крагуљац, Биљана Крагуљац Марковић, Ана Белић, Гордана Мићић, Данијела Протић, Данијела Радичевић, Војкан Добричић, Александра Главчић, Горица Јовановић, Душица Бурмаз, Бранислава Поповић, Марија Стоиљковић, Сузана Јеринић, Маја Миодраговић, сарадници: Татјана и Александар Милутиновић, Мирослав Сташић, Сретен Јелић, Мерсида Јандрић,  Марија Јелић, Игор Дрманац, Јелена Михајловић, Марина Станковић Јанковић, технички сарадници: Душан Јанковић (пок.), Небојша Патенковић, Дејан Јанковић и Горан Крстић.

Према речима Валентине Крстић, реализоване су бројне активности и едукативне радионице: обуке за рад на рачунару, web програмирање, забавна наука, писање пројеката, бизнис планова , интеркултуралност, страни језици – енглески, француски, италијански, немачки, припрема за пријемни испит – математика и српски језик, дневни боравак и писање домаћих задатака, као и забавне и инклузивне радионице и волонтерске акције и креативне радионице: драмска радионица и позориште, дизајн, сликање и калиграфија…

Омладински центар имао је велики број акција, конкурса и наступа, као и бројне реализоване пројекте: „Rent a bike“ – ACDI VOCA донирала 12 бицикала, Омладинска редакција – ACDI VOCA донирала копире, штампаче и фотоапарате ОЦ, Гимназији, УТШ и Економском факултету (за туризам) В. Бања, Јачање свести о очувању животне средине – РЕЦ и ЕУ – Еколошке и драмске радионице и извођење представе „Еколошка Црвенкапа“ у 10 школа широм Србије, „Локални омладински медији“ – БЦИФ и МОС (Омладински лист „Погледај ме“ и Радио емисија „Бум“, Школа за програмирање, школа новинарства и радионице  за борбу против насиља – Општина В. Бања, Мали међународни буквар – MJC из Нансија, Француска, Обука за израду пројеката – Општина В. Бања, Омладински клуб и школа интеркултурализма – Песталоци фондација из Швајцарске – 30  младих је учествовало на међународним радионицама  у Дечјем селу Песталоци у Ст. Галену Швајцарска, Вршњачка медијација – ГТЗ – обука средњошколаца за вршњачке  медијаторе, Врба испод земље – Министарство културе – Врњачка рок сцена од 1965-2011, Позоришта у основним школама и 3 године Фестивал „Оригиналности и креативности“ – Министарство културе, општина В. Бања и Културни центар – обука наставника српског језика и ликовне културе за покретање позоришта у школама, наступи, Омладински туризам – Министарство економије – обука 65 средњошколаца за туристичке аниматоре и израда флајера за стазе културе и стазе здравља, „Једеш фаст фуд-ти си луд“ – Министарство омладине и спорта, From unemployment to employment – EU EACEA Youth in action,  пројекат размене 32 младих из 8 земаља (Црна Гoра, Македонија, Турска, Албанија, Румунија, Бугарска, Италија и Француска), Пројекти тренинга и размена Youth in action и Erasmus+ у партнерству са носиоцима из Италије, Бугарске и Ц. Горе, Учешће преко 80 младих, чланова Омладинског центра на тренинзима и разменама Youth in action и Erasmus+ кроз партнерство са Јувентом из Шапца у Грчкој, Албенији, Румунији, Македонији, Бугарској, Црној Гори, Хрватској, Италији, Шпанији, Португалији, Повезивање младих са тржишном привредом – Амбасада САД, партнери ЕТФ и СУЕТФ Београд и ФХиТ В. Бања, Агро-бизнис инкубатор за смањење незапослености младих – Амбасада САД, партнери Пољопривредни факултети из Земуна и Чачка, Аграрни фонд Општине В. Бања и омладинска НВО „Фронт“ из Н. Пазара, Економско оснаживање незапослених девојака и младих жена кроз обуке на рачунару – донатор Министарство телекомуникација, партнери НСЗ Београд и В. Бања, Информатичка олимпијада за ученике основних школа Рашког и Расинског округа – Министарство трговине, туризма и телекомуникација, партнери 10 ОШ, Национална кухиња као обележје културе и традиције – Министарство просвете – партнери 5 УТШ…

Валентина Крстић се захвалила на подршци и сарадњи: Општини В. Бања, МШ „Корнелије Станковић“, Културном центру, Библиотеци, Факултету за хотелијерство и туризам, Гимнаији и Угоститељско туристичкој школи и основним школама са територије врњачке Општине, и гостујућој Установи Центар за културу из Бора.

Даљи ток свечаности обележио је наступ ученика и професора ОМШ „Корнелије Станковић“ Трстеник који изводе наставу за ученике са територије општине Врњачка Бања у просторијама Центра за децу и омладину, уз захвалност директорки Марини Златковић. Наступили су: Марта Трифуновић, флаута, Ана Станковић и Марија Васовић, дуо флаута, Милица Арсенијевић, флаута и Младен Тодоровић, Милош Милутиновић, кларинет и Младен Тодоровић.

Свечаност су увеличали специјални гости из Бора. Присутни су били у прилици да виде позоришну представу за децу „Бубица“ чији је аутор дечји писац Тоде Николетић а у извођењу Дечјег позоришта Културног центра Бор. Драмски студио води Симонида Гаврић, координатор Центра за младе при Центру за културу у Бору.

–  Ове етно групе са својим извођењем традиционалне и духовне музике негују исконске и трајне вредности. У природи и у музуци људи јасније виде једни друге. У природи и у музици људи се препознају душама. Музика има ту моћ да нас измести из садашњег тренутка и помери границе реалног, најавила је концерт Ружица Милосављевић из КЦ Бор.

Публика је уживала у извођењу традиционалних песама из свих крајева Србије, концерту  Етно радионице Културног центра из Бора уз дириговање Тамаре Глишић, вође радионице. Наступиле су три женске етно групе: ,,Св. Харалампије“, ,,Ђурђевак“ и ,,Здравац“ и Маја Констадиновић, фрула. На концертном репертоару нашле су се и византијске песме,,Богородице Дјево“,  дует  Анђелија Черкасов и Милица Средовић и „Везак је везла“ као и етно песме „Удаде се Јагодо“, „Пошла ми Стојанка на воду“ – дует Гордана Ранчић и Милица Средовић, „Расти мој зелени боре“, „Карамустафа“, „Месечина“, „Бисенија кћери најмилија“ – солиста Миланка Стојадиновић, „Кукај, кукај“,  „Петлић са два креста“ солиста Јела Марјановић, „Чубро Маро“  – дует Нађа Грујић и Анђелија Черкасов, „С оне стране Тимочке“, „Јовке Кумановке“ – солиста Јелица Николић, „Во наше село Малово“, „Смиљ, Смиљана“, „Горо ле , горо зелена“, ,,Ангел младожења“, ,,Врбо , врбичице“, ,,Сини јарко сунце са Косова“, „ Кћери устани“  и „Андровера“.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial