Skip to content

Document Header

СИНЕРГИЈА ДВЕ УМЕТНОСТИ

СИНЕРГИЈА ДВЕ УМЕТНОСТИ published on

Вече клавира и поезије, пијанисткиње  Љиљане Арсеновић и Даринке Марковић, песникиње,  приређено је у Замку Белимарковић, 17. маја, у организацији Културног центра. Пред публиком су две велике уметнице на њима својствене начине, извеле дела из класичне музике и поезије.

Пијанисткиња Љиљана Арсеновић је у својој деветој деценији живота, енергијом која припада млађима, извела дела из свог опуса. Музика коју тумачи је опис природе, и како сама воли да цитира Гетеа, успева да нам дочара жубор воде и цвркут птица. Извођењем дела „Бура на језеру“, Игнаца Михаљија, започела је концерт, а уследила су „Буђење пролећа“ Филипа Емануела Баха, „Песма цвећа и Алпски цвет“, Густава Лангеа, „Вечерења звона“ Геблера, „Птичица и лептир“ Едварда Грига, „Кукавица“ Клода Дакена, „Вечерња песма птичице“, Бринли Ричардса.

Стихови песама „Мостарске кише“ Пере Зубца, „Пролећне песме“ и „Стрепње“, Десанке Максимовић, „Песме жени“ Јована Дучића и на крају песме Лазе Костића, „Санта Марија де ла салуте“, у рециталском извођењу песникиње Даринке Марковић, смењивали су се те вечери у Замку Белимарковић са  изведеним репертоаром на клавиру.

Пијанисткиња Љиљана Арсеновић, дипломирала је клавир на Музичкој академији у Београду, у класи проф. Олге Михаиловић. Усавршавала се као стипендиста Конте Киђија, на његовој Академији Киђана у Сијени, у класи маестра Гвида Агостија и свирала је на завршном концерту пред Конте Киђијем. Одржала је велики број концерата као солиста, као сарадник са јапанском виолинисткињом Мегуми Тешима Калман и са својим Триом ОРИОН. Објавила је осам компакт дискова и две књиге, „Женски ликови из Библије“ и „Мој живот са музиком“.

Песникиња Даринка Марковић. Завршила је Педагошку академију, смер Српскохрватски језик у Сплиту, и три године играла у драмском ансамблу Хрватског народног позоришта . Учитељски факултет завршила је у Београду, пише поезију за децу и одрасле, а до сада је објавила седам књига. Члан је више књижевних клубова и председник Књижевног клуба „Иво Андрић“.

С. Станојчић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial