Skip to content

Document Header

СЛАВА АДВОКАТА ПРОСЛАВЉЕНА У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

СЛАВА АДВОКАТА ПРОСЛАВЉЕНА У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ published on

Адвокати Србије 14. јуна славе своју славу, Светог Јустина Филозофа. Тим поводом, у Хотелу „Фонтана“ окупило се око 300 адвоката, чланова Коморе Чачак и међу њима и врњачки адвокати. У В. Бањи тренутно ради петнаест адвоката.

– Адвокати Србије већ 25 година обележавају Светог Јустина као своју еснафску славу.Славимо га као нашег свеца заштитника по благослову Његове Светости, почившег Патријарха Павла. Адвокатска комора Чачак славу обележава сваке године у другом месту на територији наше надлежности своју славу. Ове године је то Врњачка Бања. Имамо част и привилегију да нам обред сечења славског колача обави Његово Преосвештенство Епископ жички, господин др Јустин, рекао нам је Миодраг Алексић, председник Адвокатске коморе Чачак.

Свети Јустин Филозоф није био само филозоф и светац, већ на известан начин и претеча адвоката који сматрају својом највећом дужношћу да бране правду и истину, и да буду у служби само оног права које је уједно и правда. Свети Јустин рођен је у Сирији Палестинској око 105. године. Као младић је дошао у Рим да студира филозофију желећи да спозна крајњу истину. Како га учење филозофије није задовољило, окреће се проучавању теологије, посебно хришћанства које прихвата за своју религију, али наставља да подучава филозофију у Риму помоћу које покушава да Христу приведе образоване пагане. Спасавао је вернике хришћане осуђене на смрт пишући апологије. Познато је да је говорио: „Народни неразумни суд често невине осуђује као кривце, чисте осрамоћује као развратнике и праведнике жигоше као грешнике“. Због својих уверења и ставова, замерио се властодршцима, па бива оклеветан од стране филозофа Крискента, циника. Бачен је у окове и мучен, али се на суду није доказала његова кривица и бива ослобођен. Крискент га на лукав начин успева да отрује. Свестан да ће умрети, поручио је: „Ви нас хришћане можете убијати, али нам не можете нашкодити“.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial