Skip to content

Document Header

СПОМЕНИК АЛТРУИЗМУ

СПОМЕНИК АЛТРУИЗМУ published on

ОБНОВЉЕНА СПОМЕН-ПЛОЧА ЕНГЛЕСКИМ ЛЕКАРИМА И БОЛНИЧАРКАМА

dav

Овог маја, код термалног извора  „Слатина“, постављена је нова спомен-плоча, идентична старој, у знак сећања на догађаје који датирају из 1915. године, на време када је у Врњачкој Бањи било седам британских болница, у којима су британски лекари и болничарке лечили српске рањенике али и мештане, који су у то време оболевали од дифтерије.

Првобитна спомен-плоча била је постављена 12. октобра 1985. године и била је од бакра, због чега је вероватно недавно и украдена.

 На њој је писало: „У споменик човекољубљу британских жена – лекара и болничарки, које су 1915. године лечиле српске рањенике и болеснике. Грађани Врњачке Бање, октобра 1985. године“. То је био напис крај спомен-чесме, чиме је изражено признање тадашњем британском алтруизму, осведоченом у болницама савезничких мисија којих је било седам. О догађајима у току 1915. године сазнајемо из књиге „Црвени крст у Србији“ која је у ствари дневник двадесетогодишње добровољне болничарке Елги Корбет и која је своје забелешке о животу и раду у Врњачкој Бањи, објавила у посебној књизи. Описујући свој долазак у Србију и Врњачку Бању Елги Корбет је писала о томе како је чувени трговац чајем и богаташ, сер Томас Липтон, својом великом јахтом превозио особље и опрему болница из Лондона за Србију, у жељи да помогне српском народу. Због тога је уједно и долазак у Бању био прилика да му се укаже одговарајућа пажња. У част сер Липтона, била су приређивана туристичка путовања, обиласци манастира и риболов на Морави. У свом дневнику болничарка Елги Корбет описује догађаје везане за лечење и неговање болесних мештана, међу којима је било највише деце јер је у то време била епидемија дифтерије,  која је „косила“ у Бањи и околини. У то време, Врњачка Бања је и поред свега била омиљено место за одмор иако је била ратни медицински центар.

Сви споменици, скулптуре, бисте и спомен обележја у Врњачкој Бањи су у надлежности Установе Културни центар који има обавезу одржавања вајарско- скулпторског фонда на територији Општине, па је тако и ова спомен-плоча, која се налази крај спомен-чесме код извора „Слатина“ идентично израђена као првобитна. Међутим, појавио се проблем, када је требало утврдити шта је тачно писало на аутентичној спомен-плочи јер нико, па ни у Општинској организацији Црвеног крста, није то знао, чак ни годину постављања.

Захваљујући архиви Културног центра и Врњачких новина које су сведок времена у Врњачкој Бањи још од 1968. године, подаци су пронађени у издању од 24. октобра 1985. године, на осмој и деветој страници. Архивска вредност Врњачких новина, обележена је недавно и прилогом у Дневнику РТС-а.

С. Станојчић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial