Skip to content

Document Header

Споменик оснивачу Бање до јесени

Споменик оснивачу Бање до јесени published on

Седницу Скупштинског одбора о изградњи и постављању споменика која је одржана 20. априла у великој скупштинској сали водио је Игор Матић, председник Одбора.skups.odbor

На дневном реду најзначајнија од четири тачке била је друга тачка о кретању у поступак  расписивања јавног позива за израду конкурсног задатка-изградњу споменика Павлу Мутавџићу и оснивачима са решењем како ће он бити постављен у предвиђеном простору недалеко од нове цркве.

Једна дилема је решена, и поред инсистирања Ивана Радовића, председника СО да се рокови максимално скрате, споменик се не може завршити до Дана Општине, 14. јула. Огњан Топаловић, члан овог одбора је рекао да се велики јубилеј слави током целе ове године и не види зашто би се споменик градио брзоплето, већ да он може да се заврши, поштујући све процедуре до јесени. Никола Војиновић је рекао да овај Одбор ради савесно и одговорно и да ће се и надаље придржавати договореног. Саша Радисављевић написао је након што је имао увид у више расписаних сличних конкурса текст јавног позива и позвао чланове Одбора да дају своје сугестије у смислу допуне предложеног текста. Проф. Драгиша Обрадовића, академски вајар који је најпозванији да на ову тему говори рекао је да овај јавни позив треба да нам донесе квалитетне аутора, а да је минимални рок за изградњу споменика 140 дана од момента избора аутора до његове коначне реализације. Обрадовић је изнео и примедбу да су средства за израду решења у висини од 180.000 динара веома мала. При изради решења треба имати у виду дух времена у којем је Павле Мутавџић живео, а то је период обнове Србије у време владавине Михајла Обрадовића.skup.odbor

Огњан Топаловић предложио је да убудуће Драгиша Обрадовић добије статус стручног консултанта, пошто ће учествовати у јавном позиву.

Договорено је да се на следећој седнициа за изградњу и постављање споменика утврди састав жирија који ће разматрати приспела конкурсна решења и одлучивати о аутору.

М.В.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial