Skip to content

Document Header

Стваралаштво Живорада Недељковића

Стваралаштво Живорада Недељковића published on

Књижевно вече посвећено четрдесетогодишњици стваралаштва песника Живорада Недељковића 15. октобра организовали су Удружење за одбрану ћирилице Добрица Ерић Београд, Повереништво Врњачка Бања и Народна библиотека „Др Душан Радић“.zivorad-nedeljkovic

Објавио је збирке песама Погрешна прогноза, Мајка, Тутин и још педесет песама, Језик увелико, Тачни стихови, Сушти послови, Негде близу, Други неко, Овај свет, Неумерени рад година, Талас, Улазак… За своје стваралаштво добио је све значајније награде у Србији.

Недељковић је казивао ексклузивно своје, још необјављене песме: Предео над Врњачком Бањом, Краљевско опхођење (О грачачкој цркви и пароху Милијану), Дубина, Честице…

О песниковом раду говорио је песник Дејан Алексић представљајући га као једног од најзначајнијих живућих песника  који пише на српском језику.

  • Он је већ првом књигом,  ступајући на нашу песничку сцену, скренуо пажњу на себе. Имао је тада 32 године. Кад читате његове песме ви стичете утисак да је то једноставна наративна линија приповедања, заснована на дескриптивном тону. Међутим, испод тога ви откривате несагледиве свезе, несагледива асоцијативна ткива која вас неминовно увлаче у песму, задржавају у њој док не пронађете одређене кључеве за разумевање неких дубљих смислова. Живорад је јединствен, непосредан човек коме можете да верујете, а иза те једноставности је комплексна, сложена особа, сва проткана тим лирским, као његова поезија, рекао је Алексић и подсетио да је Живорад рођен у Подунавцима.

Присутнима се обратио Љубинко Стојановић, председник Скупштине Удружења за одбрану ћирилице. Публика је чула и песму Јурија качајева који је Живораду поклонио своју књигу. Обратио се и др Радомир Батуран из Торонта, уредник српско-енглеског часописа Људи говоре. Жарко Марковић, у име Удружења „Новоселац“ уручио је др Батурану монографију „Ново Село“.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial