Skip to content

Document Header

Свечана академија поводом Дана пробоја Солунског фронта

Свечана академија поводом Дана пробоја Солунског фронта published on

Поводом 15. септембра, Дана пробоја Солунског фронта и обележавања 100. годишњице Кајмакчаланске битке (1916 – 2016) Удружење потомака ратника 1912 – 1920. Врњачка Бања организовало је Свечану академију у сали врњачког Биоскопа.svecana-akademija

Свечаности су поред потомака ратника присуствовали: Дане Станојчић заменик председника СО В. Бања, директори јавних предузећа и установа, председници месних заједница и удружења, гости из Словеније… Академију је отворио Слободан Дишовић, председник Удружења.

–Сваки рат је по себи несрећа, а српски народ био је навикнут да са њим живи и тако опстаје, уз чуђење и запрепашћење његових непријатеља. Први светски рат оставио је праву пустош. У Европи је од 65 милиона људи под оружјем живот изгубило 8 милиона. Наша Србија је изгубила 1.244.000 људи од чега 842.000 цивила и 402.000 војника. Србија је тада имала близу 3 милиона становника што значи да је изгубила 43% својих грађана. Борба Србије у ослободилачким ратовима 1912. – 1920. године представља гигантско војевање једне мале, али поносне и храбре земље и пример несебичног жртвовања за слободу. У пробоју Солунског фронта храбре српске војнике чекала је и пресудна битка на планини Ниџе и њеном највишем врху Кајмакчалану, ка коначној победи. Вођене су тешке борбе са великим губицима.Са простора наше Општине из скоро сваког села и засеока учествовали су наши храбри и славни преци у ослободилачким ратовима за слободу своје отаџбине, за своју веру, за свој народ, за своје потомке. Захвални смо им док нас памћење служи, а наша обавеза је да чувамо и негујемо светле традиције наших славних предака. Нека њихова бесмртна дела која учинише зарад свог рода и порода буду стални подстрек за наша прегнућа, за нова стваралаштва, за нове радне победе, за боље и срећније услове живота, рекао је Слободан Дишовић.

Дишовић је присутнима прочитао телеграм који је упутио председник Општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић који је подржао чување успомене на храбре претке.

У пригодном културно-уметничком програму учествовали су: чланови „Врњачког веза“, ученици ОШ „П. Борци“, песник Јуриј Качајев, чланови КУД „Б. Миленковић“ из Новог Села и гости из Шмартног об Паки, деца из Основне школе „Братов Летоња“.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial