Skip to content

Document Header

СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ДИЈАБЕТЕСА

СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ДИЈАБЕТЕСА published on

„МЕРКУР“ ПОДИЖЕ СВЕСТ О ЗНАЧАЈУ ПРЕВЕНЦИЈЕ И КОНТРОЛЕ ДИЈАБЕТЕСА

Поводом обележавања Светског дана борбе против дијабетеса 14. новембра, Специјална болница „Меркур“, организовала је акцију са циљем подизања свести о овој болести. Медицинско особље „Меркура“, уз  саветовање лекара мерило је Врњчанима и гостима ниво шећера у крви, на Променади код Врапца. Одзив грађана био је велики. Све што их је интересовало о дијабетесу могли су да сазнају од докторке Катарине Влашковић из „Меркура“.

„Меркур“ је 2008. године постао први Национални едукациони центар за оболеле од шећерне болести на инсулинској терапији и уједно прва установа таквог типа у овом делу Европе. Програм едукације у „Меркуру“ траје 10 дана. Сви оболели од дијабетеса који су на инсулинској терапији имају право да користе  програм едукације једном сваке четврте године. Циљ едукације је стицање знања о болести и о различитим проблемима који се јављају током њеног трајања, а ради постизања квалитетнијег начина живота. У том смислу је у овој установи спроведен комплексан приступ који обухвата: едукацију, превенцију компликација и лечење у оквиру  тимског рада различитих специјалности и ужих специјалности.

У тренутку када у свету 425 милиона људи болује од те болести, а у Србији око 710.000 и када број оболелих убрзано расте, активности о подизању свести широке јавности о значају превенције и контроле дијабетеса свакако су неопходне. Ове године Светски дан борбе против дијабетеса обележава се под слоганом „Породица и дијабетес“ у више од 160 земаља чланица Уједињених нација, а под окриљем Међународне федерације за дијабетес. Циљ је да се подигне свест о утицају који дијабетес има на породицу и да се и промовише улога породице у управљању, нези оболелих и  превенцији дијабетеса. Позивају се породице да сазнају више о знаковима упозорења и открију свој ризик за настајање дијабетеса типа 2.  Налази подвлаче потребу за образовањем и освешћивањем како би се људима помогло да рано уоче знакове упозорења за дијабетес. Недостатак знања о дијабетесу значи да уочавање знакова упозорења је проблем који утиче на цело друштво.

У Србији је дијабетес пети водећи узрок умирања и пети водећи узрок оптерећења болестима. Значајан јавно-здравствени проблем представља и чињеница да приближно 39 одсто оболелих нису свесни своје болести. Приближно половину оболелих чини радно способно становништво, али се тип 2 дијабетеса све чешће дијагностикује код деце и адолесцената.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial