Skip to content

Document Header

Тасовац отворио ” Музеј бањског лечења “

Тасовац отворио ” Музеј бањског лечења “ published on

Министар културе и информисања Иван Тасовац отворио је сталну поставку Музеја науке и технике у Врњачкој Бањи под називом “Музеј бањског лечења”.vrnjacke novine tasovac otvorio muzej

Поставка је резултат вишегодишње сарадње Општине Врњачка Бања и Музеја науке и технике из Београда на реализацији пројекта сталне музејске поставке, а све у циљу представљања бањског лечења које у тој бањи има традицију дугу скоро век и по.

Министар Тасовац изразио је велико задовољство што има привилегију да отвори музеј.

“Ово је сјајан пример сарадње између једне националне установе културе и локалне самоуправе. То је сјајан пример који показује до које мере је одговорност подељена на све нас од којих зависи наш културни живот”, навео је он и додао “да је све могуће када свако преузме свој део одговорности и када то сви схвате култура ће бити исто тако успешна “.

Директорка Музеја науке и технике Соња Зимоњић истакла је да је, иако се зове Музеј бањског лечења, у питању прича не само о лечењу, већ је реч о изложби посвећеној различитим сегментима живота.

На изложби, која је и прва стална поставка коју један музеј из Београда има у унутрашњости Србије, представљени су принципи бањског лечења на примеру највећег и најпосећенијег бањског лечилишта у Србији.
Поставку чини више од 180 експоната , фотографија , докумената , разгледница из фонда Музеја науке и технике – Београд , терапијски третмани минералним водама , хигијенско – дијететски режим у којем важну улогу имају избор хране , одмор и релаксација , боравак у природи и друштвени живот .

Пажња је посвећена свим аспектима бањског лечења и живота , укључујући искуства пацијената , лекара и бањских гостију .

Изложбу прати каталог на српском и енглеском језику , а периодично ће бити организована предавања , презентације , промоције и радионице .

Аутор сталне поставке је кустос Музеја науке и технике Јелена Јовановић Симић , а дизајн поставке потписује Зоран Ђорђевић .

Изложбени простор уступила је и опремила Општина Врњачка Бања , а Музеј науке и технике осмислио је и реализовао концепт новог Музеја , опремио простор потребним мобилијаром , експонатима и техником и дизајнерски осмислио поставку .

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial