Skip to content

Document Header

ТЕСТИРАЊЕ НА АНТИТЕЛА НА КОРОНАВИРУС У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ

ТЕСТИРАЊЕ НА АНТИТЕЛА НА КОРОНАВИРУС У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ published on

Тестирање на антитела на Корона вирус, у Србији је почело почетком јуна месеца у свим домовима здравља и заводима за јавно здравље па  тако и у Дому здравља „Др Никола Џамић“ у Врњачкој Бањи.

Дакле, сви они који желе да се тестирају   и открију  да ли имају  антитела, односно да ли су некада прележали коронавирус  то могу да учине на лични захтев и након уплате од 1.200 динара на рачун Републичког Фонда за здравствено осигурање.

Тест  за који није потребна никаква посебна припрема да бисте проверили, показује да ли је у организму постојало присуство вируса Корона.

– Одлуком Кризног штаба добили смо препоруку да пацијенти који се упућују на болничко лечење у установе секундарног и терцијалног нивоа  не плаћају овај тест и они ће бити тестирани у периоду од 7 до 9 часова ујутру.  Наравно, ту је и могућност комерцијалног тестирања па тако сваки грађанин Врњачке Бање који жели да провери да ли је био заражен то може и да учини након извршене уплате а узорковање крви се за комерцијална тестирања врши од 10 до 11 часова. Резултати се подижу после 11 часова. Овде детектујемо  антитела IGM која нам показују једну свежу инфекцију вирусом Корона  док IGG показује да ли је особа била у контакту са вирусом у периоду од пре неколико месеци. Уколико се покаже да је IGM позитиван такав пацијент се шаље даље у Ковид амбуланту где се даље ради брис и PCR тестирање које је у таквом случају бесплатно. Уколико је тест негативан то значи да пацијент никада није био заражен овим вирусом. Тестови се могу користити и за путовања у иностранство, само треба проверити да ли земља у коју се путује признаје само PCR тестове или и ове  серолошке тестове, рекао је  начелник Лабораторије врњачког Дома здравља  др Саша Перовић  и додао да се овим тестом заправо детектују антитела у крвној плазми, пуној крви и серуму, али пошто је најпрецизнији и резултат из серума одлучили су се да тестирање раде из серума.

А.С.

Primary Sidebar

Secondary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial