Skip to content

Document Header

„ТРЕЋЕ ДОБА“ ПРЕ И ПОСЛЕ КОРОНЕ

„ТРЕЋЕ ДОБА“ ПРЕ И ПОСЛЕ КОРОНЕ published on

Ступањем на снагу Уредбе о мерама за време ванредног стања током месеца марта текуће године, забрањен је излазак на улицу у урбаним срединама свим лицима старијим од 65 година, а у сеоским срединама старијим од 70 година живота.

Живот наших најстаријих суграђана потпуно је био промењен зарад њихове безбедности и спречавања ширења Ковида-19. Долазимо до закључка након стагнације броја оболелих и ригорозних мера које су спровођене да без дисциплине, личне и колективне одговорности нема резултата. Намеће се закључак да је кључан фактор у стабилизацији новонастале ситуације била управо најстарија популација.

Ово је био повод да разговарамо са нашим суграђанима који у измењеној ситуацији живе своје треће доба и који су дуг временски период зависили од добре воље других, да проверимо да ли смо кроз тешке временске прилике успели да будемо и останемо „друштвена бића“?!

У потрази за провереном информацијом посетили смо Удружење пензионера Врњачка Бања, чули њихов глас и стечена искуства „у доба короне“.

За позитиван исход стишавања броја оболелих и преминулих засигурно би требало поред стручних и преданих здравствених радника, бриге државе и друштва, свакако једним већим делом захвалити популацији трећег доба. Треба истаћи да је ова генерација била изузетно друштвено одговорна и тиме показала да су озбиљност, искуство и мудрост главна одлика одговорности. Бринући о себи, значи бринути о својој породици, потомству, друштву уопште.

Чланови Удружења пензионера Врњачка Бања у име својих корисника упућују велику захвалност локалној самоуправи и Кризном штабу који је спроводио мере Владе Републике Србије по препоруци медицинске струке и наводе:

„Удружење пензионера Врњача Бања, поводом проглашења ванредног стања  донело је одговарајуће одлуке. Предвиђено је да се настави са редовним активностима. С обзиром да Никола Трифуновић, секретар Удружења пензионера није имао забрану кретања која се односила  на популацију трећег доба, односно уважене чланове, постојала је могућност и много бољих позиција у смислу кретања и спровођења запланираног. Посредством руководећих и законског заступника донета је одлука о допунском раду. Чланови су благовремено, посредством средстава јавног информисања телевизије, радија, новина итд… бивали обавештени о предузетим активностима како за своје чланове тако и лица у статусу пензионера али и ослалог грађанства општине којима је била неопходна помоћ у куповини лекова, заштитних средстава, достављању намирница, достављању средстава за дезинфекцију, превоза на специјалистичке прегледе, најчешће онколошких пацијената на зрачења, хемотерапије. Отворен је „кол центар“ чији су добровољци били на располагању најстаријим суграђанима 24 сата. Довољно је било да се надлежни обавесте телефонским путем и то свакодневно током пандемије, како би им се изашло у сусрет.“

Изазов је био начин како доставити помоћ нашим најстаријим суграђанима а истовремено пазити на прописане мере безбедности.

Чланови са задовољством истичу да је секретар Никола Трифуновић „био за све задужен“, истовремено не марећи на време и доба дана које посвећује члановима Удружења током пружања адекватне помоћи.

На срећу било је и чланова Удружења којима донете мере у погледу забране нису онемогућавале кретање.

„Чланови који нису навршили 65 година, који нису имали апсолутну забрану кретања свесрдно су помагали.  Свакодневно сам обилазио месне одборе на територији Општине, одлазио од куће до куће наших пензионера, преузимао спискове за куповину неопходних намирница, лекова, обављао куповину. Захваљујући процедуралним олакшицама преузимао сам и преносио овлашћења наших чланова Удружења. Неколико стотина пензија подигнуто је током ванредног стања код свих пословних банака на територији Општине. Изузетно сам поносан и задовољан што није било неприлика нити незадовољстава приликом  испоставе  пензија. Све је функционисало готово до перфекције и посебно сам поносан на то. Рад са новцем је одговоран посао и драго ми је да је све прошло по протоколу и закону.

Због чињеница да сам као члан Кризног штаба и активно учествовао у његовом  раду  захвалан сам председнику општине и команданту Кризног штаба Бобану Ђуровићу да је и на тај начин као и у другим приликама показао да му је стало од популације трећег доба и да се заиста домаћински опходио према тим људима.

Члановима Удружења је и те како значајан сваки вид помоћи. Удружење сматрају својом другом кућом. Уколико живот донесе одређене проблеме или потешкоће,  у договору са својим породицама, децом, унуцима, дају себи за право да „вентил“ пронађу у овом удружењу и то је сасвим природно и нормално, а овде наилазе на помоћ, разумевање и подршку што њима и те како значи.

Није изостала помоћ коју су нашим најстаријим суграђанима пружили бројни донатори, спонзори и људи добре воље.

Веома је значајно да напоменем Хотелско-туристички комплекс „Банбус“ В. Бања. Од првог дана увођења мера ванредног стања, власник комплекса господин Бане Ковачевић као и управник Стефан Јефтовић, контактирали су наше Удружење и ставили на располагање своје услуге, односно своје запослене. Понудили су помоћ сваке врсте у свом домену, што нам је било од велике користи. Имали смо помоћ и подршку „Наше пекаре“. Власница Сузана Пљакић нас је „удостојила“ у правом смислу речи, када је постојала потреба за куповином  хлеба и пецива која они производе, спремила и спаковала пакете које су добијали најугроженији суграђани заједно са пакетима основних животних намирница. Изашли су нам у сусрет и у погледу поделе оброка за наше волонтере Општине Врњачка Бања, који су дали велики допринос на паковању и подели поклон пакета које је обезбедила Општина В. Бања, уз несебичну  помоћ локалних привредника. Свакако желим да се захвалим и фирми „Србо пром“. Када је постојала потреба за доставом пакета, куповином основних животних намирница или хигијенских пакета, уступали су њихова превозна стредства па чак и дотирали све трошкове по питању мазива, горива, лекова. Компанија „Дунав осигурање“ нам је такође изашла у сусрет. На нашу молбу Ивану Томашевићу, координатору животног осигурања, захтев Удружења пензионера је усвојен и висока новчана средства су додељена за куповину поклон пакета који су садржали неопходне животне намирнице. Минерална вода „Мивела“ достављала је своје производе нашим корисницима. Господин Драгомир Павловић – Бурдуш,  власник „Пацифик опен“ фирме која продаје текстилни материјал није заборавио на безбедност наших пензионера. Захваљујући њиховој донацији у текстилу, ми смо обезбедили 3.000 маски а те заштитне маске су израдили Милица Ђуровић и Светлана Ђуровић из Грачаца, чланице нашег Удружења. Ђорђе Трифуновић и Горан Јовановић судије из Трстеника чувши да постоји организација која се бави шивењем маски за наше грађане, помагали су у изради маски. Урађено је додатних  2.500 памучних маски за вишекратну употребу. Апотека „Мелем“ В. Бања такође узима учешће доставом лекова у олакшавању битних здравствених прилика старијих пацијената, најчешће хроничних болесника којима је терапија преко потребна како не би били животно угрожени.

У сарадњи са Општином Врњачка Бања, по расписаном конкурсу од прошле године а за 2020. годину, аплицирали смо за средства у вредности од 300.000 динара која би употребили за куповину лекова и медикамената. Време нас је довело у ситуацију да пројекат допунимо и куповином средстава за дезинфекцију. Преосталих 200.000 динара Удружење је употпунило својим средствима па је пројекат од 500.000 динара омогућио свим члановима без ограничења који имају здравствених тегоба и којима су прописане одређене терапије у циљу побољшања здравствених прилика да купе лекове, односно да поједине добију гратис. За време ванредног стања редовно смо куповали лекове и самим тим подносили извештај везан за трошење опредељених финансија.

Извршена је редовна набавка пилића, живинског меса, рибе, рибљих прерађевина, сухомеснатих производа – пакета, прасића и јагањаца. Када је у питању наредна грејна сезона, извршен је упис огревног дрвета, угља, пелета, брикета, тако да је Удружење спроводило уобичајене активности.

Један од бенефита Удружења јесте новчана накнада која има бескаматну стопу. Уколико пак новац није нопходан, наши чланови имају право да се снабдевају наведеним производима а самим тим им се олакшава плаћање на више месечних рата обуставом новчаног дела пензије на чак 10 месечних рата.

Локална самоуправа има разумевања за ово Удружење и ми смо и те како захвални на томе.  Истичем да није изостала и помоћ у финансијском смислу. Подржали су тада наш пројекат за који се испоставило да је био одрађен у право време јер нам је омогућио куповину лекова штитећи живот најугроженије категорије наше популације“, истиче Никола Трифуновић.

Живот се наставља па и календарски предвиђене активности пензионерске организације.

Нажалост, пропуштено је доста дружења због безбедности и изолације. План и програм и даље зависе од стања и мера које држава прописује и струка налаже али се тежи да се програм у периоду пред нама реализује. Постоји наговештај да ће се у блиској будућности организовати славља и дружења јер су се и сами чланови зажелели својих екскурзија и забаве. То је само делић награде за спровођење њихове личне и колективне одговорности.

Нажалост у време пандемије једна особа била је ковид позитивна и подлегла тој опакој болести. Преминуло је 20 чланова који нажалост нису испраћени како то ред налаже због новонастале ситуације што је потресло чланове Удружења пензионера. То што нису остали сами, што нису били заборављени дало им је вољу, снагу и мотивацију да се све може превазићи.

Никола Вељковић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial