Skip to content

Document Header

У Омладинском клубу одржано предавање са радионицом

У Омладинском клубу одржано предавање са радионицом published on

У Врњачкој Бањи, Марија Рајковић Ћосић у просторији Омладинског клуба, 13. новембра била је домаћин запосленима из Саветовалишта за младе Дома здравља Краљево.oml.centar 1

Они су одржали  радионицу на следеће теме: Штетност конзумирања цигарета; Вршњачко насиље; Млади и контрацепција и заштита од ХИВ-а. Поред Дома здравља Краљево у организацији радионице за младе укључени су општине Врњачка Бања и Рашка и град Краљево. Ово предавање пратило је двадесетак ученика Угоститељско-туристичке школе, а са њима је био и психолог Бранимир Вукчевић.

На почетку радионице, др Мирјана Крчевинац, директорка краљевачког Дома здравља и  координаторка Саветовалишта за младе у Краљеву представила је чланове тима: др Слађану Брајић Милошевић која је говорила о штетености никотина, др Милоша Гостиљца, др Верицу Ђукић која је имала предавање о полно преносивим болестима и вишу медицинску сестру Јасну Драгојловић која је водила радионицу  на тему никотинска зависност, прим. др Тамару Анђелковић која је говорила на тему репродуктивног здравља и др Владана Шапоњића.  Докторка Крчевинац позвала је младе да активно учествују, да питају све оно што их интересује или им није јасно или оно о чему би желели да се информишу.oml. centar 2

Из разговора са доктором Милошем Гостиљцем који је говорио о вршњачком насиљу сазнали смо да Саветовалиште за младе постоји у Краљеву већ 11 година и да ради пуним капацитетом. Саветовалиште је основано као резултат ургентне потребе за едукацијом младих. Наиме, на основу опсежних анкета и размене искустава са земљама које су ушле у транзицију социоекономског система пре Србије дошло се до сазнања да је у порасту ризично понашање младих (пушење цигарета, употреба алкохола и дрога, рано ступање у сексуалне односе, намерни прекиди трудноће, полно преносиве инфекције).

Подаци различитих истраживања показују да млади у Србији не поседују ни елементарна знања везана за очување и унапређење репродуктивног здравља. Један од важних узрока је то што они основне информације стичу из масовних медија или од вршњака тако да су обавештења која поседују  најчешће непотпуна или нетачна.

Заштита репродуктивног здравља има пресудан утицај на будућност младих људи тј. на њихово потпуно биолошко и социјално остваривање, тако да је очигледно да друштво има посебан интерес за очување репродуктивног здравља младих јер ће управо они бити носиоци репродукције становништва у непосредној будућности. Најбољи резултати се постижу када се са едукацијом почне у раном узрасту. Циљ оснивања Саветовалишта је рад са децом виших разреда основних и средњих школа као и студентима.predavanje 3

У Саветовалишту се могу информисати о :

-заштити, очувању и унапређењу РЗ

-заштити и превенцији полно преносивих инфекција

-заштити од нежељене трудноће и последица које она собом носи

-здравим начинима живота

-правилној исхрани, расту, сазревању и развоју

-препознавању ризичних облика понашања

-превазилажењу конфликата у породици, друштву, школи.

Стручни тим Саветовалишта чине: гинеколог, педијатар, психолог и струковна медицинска сестра.

Саветовалиште се налази у просторијама некадашњег Школског диспанзера и ради сваког радног дана у периоду од 12 до 14 часова. Отвореног је типа тако да упут није потребан.

Уз уверење да је едукација младих преко потребна,  и констатацију да оно што смо имали прилику да чујемо у Омладинском клубу је добро, пријемчиво у смислу да младе подстакне на размишљање. Свакако потребно је обухватити много шири опсег ове, циљане популације.

М.В.

 

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial