Skip to content

Document Header

У Специјалној болници за интерне болести прослављени Свети врачи

У Специјалној болници за интерне болести прослављени Свети врачи published on

Лекари и здравствене установе славе 14. новембар, празник Светих Врача, Козме и Дамјана,  као заштитника своје професије. Овај дан свечано је обележен у Специјалној болници за интерне болести Врњачка Бања. Сечењу славског колача су присуствовали лекари, медицинско и немедицинско особљекао и бројни гости.slava 1

Славску литургију читао је и колач пресекао свештеник Жарко Дончић који је благосиљајући славски колач овој здравственој Установи честитао обележавање крсног имена, и заштитнике. Лекарима и особљу је пожелео да и даље раде у корист свих грађана, под окриљем заштитника Козме и Дамјана.

По завршетку сечења колача окупљенима се обратила говором директорка Специјалне болнице за интерне болести др Вања Балшић, који је вредан пажње наше читалачке јавности.

– Хтела бих пре свега, да вам пожелим добродошлицу у Специјалне болнице за интерне болести.

У нашој болници се трудимо да задржимо свест о томе да је сваки болесник индивидуа за себе и да је највиши стручни циљ и највеће могуће достигнуће нас лекара као терапеута у интерној медицине управо оно што заступа вера Христова,  а то је индувидуализован приступ према сваком болеснику. Познајући и поштујући поменуте препоруке,  али и познајући сваког болесника као особу, његове личне особине и животне околности,

 не смемо заборавити да је човек подједнако и дух и тело. То уважава и Светска здравствена организација која је здравље,  као највиши циљ коме сви заједно тежимо, дефинисала као физичко, психичко и социјално благостање.slava 2

Неколико дана после прославе стогодишњице величанствене победе у Великом рату у коме је Србија дала велики допринос, али и поднела огромне жртве, усудила бих се да кажем да је борба за здравље и највиши национални циљ и оно што као лекари и терапеути разних врста треба да учинимо засвоју отаџбину. Јер се отаџбина брани радом, трудом, добротом, поштењем и свим другим врлинама које треба да нас красе по угледу на Св. Kозму и Дамјана.

У том смислу истакла бих важност личности лекара, терапеута и његову велику одговорност не само пред законом и пред собом, него, на првом месту, и пред Богом који све види, јер и данас, после хиљада година постојања, медицина као стара наука са великим достигнућима, наука којој се све друге стављају у службу јер је здравље највећа вредност сваког човека, сваке породице и сваке заједнице, сматра да не лечи (само) лек, већ  рука која га пружа.  Није важна  само хемија коју као лек саветујемо и преписујемо болесницима, од подједнаке је важности и поверење које има у нас, вера са којом га користи. Важно је болеснику пружити прилику да саопшти све што мисли да је потребно, упознати га као личност, пружити му подршку, наду, утеху, …

У нашем колективу стално се трудимо да према болесницима поступамо савесно и одговорно, према не самоХипократовој заклетви него и сасвим хришћанским врлинама, да се у болници осећају што је могуће пријатније, да имају осећај сигурности, да им поклонимо дужну пажњу уз сталан напор да се повећа број и квалитет медицинских и других услуга по стандардима науке на почетку XXI века,  као и да се простор у коме се све то дешава учини пријатнијим и племенитијим.

После  отварања Одељења за палијативну медицину и скорашњег отварања хемодијализе, трудићемо се да обновимо рад коронарне јединице са циљем да, сходно кадровима и опреми које покушавамо да окупимо и унапредимо, збринемо под нашим кровом што више ургентних кардиолошких стања које је у постојећим условима могуће третирати безбедно.

Трудићемо се да оснујемо и радиолошку и пулмолошку службу без чега је данас интернистичка болница незамислива, посебно болница у најелитнијем туристичком месту у Републици Србији, у којој се лечи око 90.000 становника из  Врњачке Бање и Трстеник, потенцијално и преко 100.000 гостију који сваке године посете наше место.

У поменутим напорима учествују сви радници Специјалне болнице за интерне болести, не само медицински, и ја им се и овом приликом  на томе захваљујем.

Такође, захвалила бих се још једном и свим појединцима и колективима који нам у томе годинама уназад помажу јер препознају нашу жељу да врата ове установе буду увек отворена и чињеницу да је ова болница место на коме се збрину и пацијенти других наших здравствених установа у ситуацијама разних акутних компликација чиме мислимо да се комплетира туристичка понуда Врњачке Бање.

Надамо се да ћемо у годинама пред нама наставити са успешном сарадњом и да ћемо заједно постићи поменуте циљеве, рекла је у свом говору др Вања Балшић и позвала госте на послужење.

 

 

М.В.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial