Skip to content

Document Header

УЧВРШЋЕНО СТАРО ПРИЈАТЕЉСТВО

УЧВРШЋЕНО СТАРО ПРИЈАТЕЉСТВО published on

Дан младости, 25. мај, симболизовао је у неким предходним временима низ дивних догађаја које памте савременици  бивше СФРЈ.

МЗ Панонија код Бачке Тополе управо тог дана слави Дан места у вишенационалној средини са 15 народа и народности.

Пријатељство које су спортисти започели деведесетих година прошлог века, крунисано је 1993. године када су ФК „Панонија“ и ФК „Омладинац“ из Новог Села склопили договор о братимљењу који се не само међу спортистима поштује и дан данас.

 Овогодишњи Дани Паноније били су повод да се обнове старе и успоставе нове „везе“ па су гостопримљиви Панонци позвали  Новоселце да им се придруже у прослави Дана места. Ученици ОШ чланови ФАНПИ „Бане Миленковић“ из Новог Села били су гости својих вршњака а у културно-уметничком програму, на новоотвореној сцени, својом песмом и игром пренели су традицију свога краја па су склопљена нова пријатељства и са КУД из Сомбора и околине.

Двадесетак ученика ОШ из Новог Села са пратиоцима провело је два незаборавна дана у предивном амбијенту малог места велике душе са потпуно нетипичним пејзажом за Војводину, зеленој оази вишестолетних шума са изузетно уређеним просторним комплексом, у историји, још у 15 .веку култивисаног и насељеног. У месту које броји око 600 становника налази се Хотел, Конгресна сала са 350 места, Каштел из 1846. године, паркови са ретким и заштићеним врстама и игралиштима просто врви од деце свих узраста па ово место с правом носи назив Панонски Дечји град.

Сузе, нове љубави и „стисци“ на растанку најбоље говоре да је путовање успело. Експедиција из Новог Села посетила је Нови Сад бацивши поглед са Петроварадинске тврђаве.

Жарко Марковић  

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial