Skip to content

Document Header

ВЕРУЈ ДА ТЕ ЉУБИМ

ВЕРУЈ ДА ТЕ ЉУБИМ published on

КОНЦЕРТ ЗА ПАМЋЕЊЕ „ВЕРУЈ ДА ТЕ ЉУБИМ“

Из Замка културе „Белимарковић“ 16. септембра, у вечерњим сатима, одзвањали су звуци бисера оперске музике. Прекрасну концертну атмосферу створили су уметници: Јасмина Трумбеташ Петровић, сопран, Саша Божидаревић, тенор, пијанисти Зариф Али-заде и Петар Илић и проф. др Бошко Миловановић. Организатор концерта био је Центар за децу и омладину Врњачка Бања, а суорганизатор Мрежа за пословни развој Београд. Генерални спонзор концерта је ЈП „Пошта Србије“ а подршку су пружили Општина Врњачка Бања и Културни центар Врњачка Бања.

– Поштовани гости, драги пријатељи, представници локалне власти, представници спонзора ЈП „Пошта Србије“, чланови и сарадници Центра за децу и омладину, медији, захваљујем се на присуству. Жао ми је што епидемиолошка ситуација није дозволила масовније присуство на концерту. Надам се да ћете уживати слушајући бисере оперске музике које ће извести наши еминентни уметници, рекла је Валентина Крстић, координатор Центра за децу и омладину.

– Част ми је да  вас поздравим у име Општине Врњачка Бања, у име председника општине и у своје лично име. Врњачка Бања је као туристичко место одувек било отворено за манифестације различитог типа. Међутим, оно што ми представља посебно задовољство је што је Врњачка Бања широм отворила врата за уметност, рекао је представник локалне самоуправе Ненад Манојловић, члан Општинског већа.

Током музичког програма поезију је казивао проф. др Бошко Миловановић. На програму концертног репертоара нашле су се композиције Бајића, Пучинија, Ђорданија, Вердија, Котрауа, Фалва, Спирита, Станковића и Лехара. Публика је врхунска извођења Јасмине Трумбеташ Петровић и Саше Божидаревића награђивала громогласним аплаузима, уз узвике „браво!“.

Специјалне симпатије публике освојила је Јасмина Трумбеташ Петровић, својим прекрасним гласом, али и појавом. Она је, посебно надахнута, на најбољи начин пренела делић богатог низа улога сопранског фаха, доминирајући сценом, остварујући виртуозност и драматику у певачком и психолошком тумачењу ликова Аиде, Леоноре, Амелије, Елизабете, Адријане, Маргарете, Мадам Батерфлај…

Јасмина Трумбеташ Петровић дипломирала је и магистрирала на ФМУ код проф. Р. Бакочевић. У ангажману Опере Народног позоришта у Београду је од 1993. године а Првакиња опере постаје  2002. године. Добитница је многих награда у земљи и иностранству. Током каријере сарађивала је са многим домаћим и иностраним уметницима и наступала и на сценама у Италији, Аустрији, Француској, Румунији, Немачкој, Кореји, Мађарској, Португалији, Грчкој, Бугарској, Азербејџану… Од сезоне 2018/19 је уметнички директор Опере Народног позоришта у Београду.

Саша Божидаревић, Врњчанин, дипломирао je на ФУ у Приштини, на одсеку за Општу музичку педагогију, код проф. М. Николића. Магистрирао је 2010. године на Катедри за Музичку теорију ФМУ у Београду код проф. М. Николића. Докторирао је 2016. године на истој катедри под менторством др Соње Маринковић. Редовни је професор ФУ у К. Митровици и АУ у Београду.

Зарифа Али-заде дипломирала је на Државном конзерваторијуму „У. Гаџибеков“ у Бакуу, а магистрирала на конзерваторијуму „Чајковски“ у Москви. Делује као редовни професор на Катедри за клавир АУ у Новом Саду.

Петар Илић oсновне студије завршио је на МA у Источном Сарајеву у класи проф. Д. Шобајића и проф. И. Скерл. Магистарску тезу и докторску дисертацију одбранио је под менторством проф. др Б. Горуновић. Запослен је на ФУ у К. Митровици у звању вишег стручног сарадника.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial