Skip to content

Document Header

ВИШЕ ЗНАЊА ЗА ВИШЕ ТУРИЗМА

ВИШЕ ЗНАЊА ЗА ВИШЕ ТУРИЗМА published on

У оквиру Сајма туризма Natour Alpe-Adria, који је одржан у Љубљани од 20. до 27. јануара организован је 13. Међународни фестивал „Веч знања за веч туризма“. ugostiteljsko turisticka skola u vrnjackoj banji

У оквиру Сајма туризма Natour Alpe-Adria, који је одржан у Љубљани од 20. до 27. јануара организован је 13. Међународни фестивал „Веч знања за веч туризма“ (Више знања за више туризма) који је окупио 43 школе из Словеније и иностранства. Србију су представљале врњачка и београдска угоститељска школа. Тема Фестивала био је „Зелени туризам“. Ученици наше УТШ радили су троминутни спот на задату тему коју су представили опремањем специјалног штанда.

Ученици Угоститељско туристичке школе, Викториа Васиљковић, Ивана Станојевић, Душица Недић, Стефан Чеперковић и Ђорђе Дробњаковић представили су се пројектом под називом „У царству шумске виле“ којим су предложили један другачији вид провођења одмора и показали како да, макар на кратко, можемо живети  у складу са природом.

– Ми смо овог пута представили лепоте и аутохтоност планине Гоч кроз једнодневни излет заљубљеника природе. Пет ученика имало је презентацију. Наш спот је имао највише лајкова, 200 више од другопласиране школе из Марибора и у тој категорији добили смо златно признање. За наступ и презентацију добили смо сребрно признање.

Поносна сам што је и ова календарска година почела са признањима са међународних такмичења. Прошла година била је више него успешна тако да и у 2016. години тежимо да тај успех одржимо. Посебно бих истакла посвећен рад колега, Марије Каравесовић и Соње Вучковић које су последња три месеца прикупљале материјал како би реализовали идеју да наш штанд буде оригиналан и упечатљив. Ученици су били на нивоу свог задатка представљајући УТШ и Врњачку Бању. Можемо да се похвалимо да су наш штанд посетили представници Амбасаде Србије у Словенији, рекла нам је Јелена Чеперковић, директорка Угоститељско-туристичке школе.

Организатор такмичења је Туристички савез Словеније, Министарство за образовање, науку и спорт и Уред Републике Словеније за младе.

Основна сврха пројекта је промовисање интеграције формалног образовања, стеченог у школи, и развијања креативности и предузетништва средњешколаца на подручју туризма.

Управо из разлога потенцирања дружења а не ривалства међу екипама, пропозиције дате од организатора не предвиђају прво, друго и треће место, већ школе  добијају златно, сребрно или бронзано признање у зависности од освојених бодова из три сегмента: писаног рада на задату тему, израђеног промоцијског спота и

изгледа штанда и презентације ученика на сајму.

– Наш туристички производ је намењен заљубљеницима у нетакнуту природу који маштају  о одмору на планини у дрвеним кућицама тик уз малињаке и борове шуме, а који током године јуре за обавезама  у настојању да одрже корак са све бржим темпом живота, мислима и руку везаних за арсенал техничких изума од интернета до мобилне телефоније.

Сајамским посетиоцима су представили  романтичне пределе Гоча, где цивилизација још није изгурала изворни начин живота, где европски културни обрасци, стилови градње и одевања, још нису стигли.

Потрудили су се да буду виртуелни туристички водичи кроз један нови облик провођења слободног времена у природи, кроз два сегмента. Први предвиђа такмичење у оријентирингу за оне авантуристичког и спортског духа, који би реализовали уз помоћ чланова планинарског друштва „Гоч“, младића који већ имају искуства са оријентирингом као релативно новим али популарним видом рекреације. Други сегмент рада нуди  „третмане“ шумског велнеса на наш начин – „купање” у шумском ваздуху, грљење дрвећа, сакупљање мирисног лековитог биља и гљива, босоного ходање  по мекој  трави, вежбе здравља у природи и медитацију поред једног од многобројних планинских извора.

Инспирацију смо добили прочитавши чланак о шумској медицини у часопису „Туристички свет“ који упућује на нову грану медицине која вас може научити да  будете активнији, релаксиранији, да контролишете стрес и смањите ризик од многих болести које су последица нездравих животних стилова и то све кроз боравак у шуми.

Још далеке 1981. године јапанска Управа за шуме је на основу резултата истраживања јапанских научника, утврдила ефекат на здравље људи који настаје удисањем шумског ваздуха. На Балкану, међу првима, програме шумске медицине у областима здравственог туризма и јавног здравља препознао је R&D тим Медикал СПА Асоцијације Србије, који је представио на Конгресу здравственог туризма у Анталији 2012. године „Купање у шумском ваздуху” као један од ритуала Балкан СПА концепта.

Своје пројекте зеленог туризма представило је преко 300 ученика из 43 школе из Словеније (38), Босне (2), Хрватске (1) и Србије( 2). Многи од пројеката су врло добро осмишљени и омогућавају тренутну интеграцију идеја у локалну туристичку понуду.

Ово путовање и наступ на Сајму, је за ученике УТШ био од непроцењивог значаја. Сви су опчињени Словенијом и носе по повратку само лепе успомене. Добили су прилику да се друже и  размењују искуства са  вршњацима  из других земаља и да у пракси примене оно што уче кроз теоријске стручне предмете а и да виде како би да раде у туристичкој привреди представили своју фирму или туристички производ. Били су надахнути и инспиративни, и очито оставили добар утисак на жири обзиром да смо се из Љубљане вратили са два признања, Златним признањем за промоцијски спот и Сребрним признањем за презентацију туристичког производа, рекла нам је Марија Каравесовић, ментор.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial