Skip to content

Document Header

ВОЛОНТЕРИ ВРЊАЧКЕ БАЊЕ ДРУШТВЕНО ОДГОВОРНИ

ВОЛОНТЕРИ ВРЊАЧКЕ БАЊЕ ДРУШТВЕНО ОДГОВОРНИ published on

Осамдесет волонтера са територије наше Општине је од 18. марта кренуло са радом и обишло преко 500 домаћинстава наших најугроженијих суграђана

Након увођења ванредног стања на територији Републике Србије  због епидемије вируса „Ковид-19“, донета је одлука да се забрани излазак на улице лицима старијим од 65 година у градовима као и старијим од 70 година у руралним и срединама са мање од 5.000 становника, а свим лицима је забрањено кретање од 17-05 сати. Општинска управа врњачке Општине отворила је „кол центар“ у циљу пружања помоћи најстаријим и најугроженијим суграђанима који живе сами и чији живот функционише без туђе неге и помоћи њихових ближњих. Грађани којима је егзистенцијална и здравствена помоћ потребна могу да се јаве путем телефонског броја кол центра Општинске управe 036-601-200 на који се јављају ажурни волонтери и директно помажу нашим суграђанима.

Осамдесет волонтера са територије наше Општине је од 18. марта кренуло са радом и обишло преко 500 домаћинстава наших најугроженијих суграђана који спадају у ризичну групу која најчешће оболева од вируса „Ковид-19“, (хронични, срчани болесници, реуматичари, дијабетичари), и грађани старији од 65 година живота. Ови вредни, млади људи, пре свега химанисти, брину се да наши најстарији суграђани уколико живе сами и немају могућност да се снабдеју основним животним намирницама, несебично пруже помоћ и топлу реч утехе када је то најпотребније.

Волонтери допремају до најстаријих грађана основне животне намирнице, медикаменте, лекове за редовну терапију, извршавају плаћање рачуна и обављају све послове који изискују кретање ван домова лица болесних и старијих од 65 година.

На дневном нивоу у просеку има око 100 позива. Викендом је то знатно мање, јер сваке недеље од 04-07 сати за наше суграђане раде  продавнице које омогућавају куповину лицима старијим од 65 година да сами иду у набавку потребних намирница. Продавнице које раде у том периоду су: „Зоки Маркет“, ДТЛ „Леон“, ТР „Млечни дућан Тим“.

„Наша обавеза је да помогнемо свима којима је помоћ потребна. Увели смо и двосмерну комуникацију, па тако и ми њих позивамо и питамо да ли су добро  и да ли им је нешто потребно. Има случајева где грађани нису угрожени, али желе да добију неку информацију (како подићи пензију, да ли ће бити пакета, где се могу набавити средства за дезинфекцију и сл.) или траже речи подршке.  На располагању су нам 5 возила и то: возило Центра за социјални рад, Општинске стамбене агенција, Нови Аутопревоз, ТО Врњачка Бања и инспекцијско возило Општинске управе“ – нагласила је Олга Стојковић Координатор волонтера Општине Врњачкa Бањa.

Сви волонтери на територији наше Општине раде у сарадњи са Црвеним крстом Врњачка Бања и Центром за социјални рад Врњачка Бања који су на директној вези и уско сарађују у овом кризном периоду пандемије вируса „Ковид -19“. Они су заштићени памучним маскама, хигијенским рукавицама и поседују средства за дезинфекцију те су максимално заштићени и корисници њихових услуга и здравље самих волонтера.

Наредбом Кризног штаба, дезинфекционо средство је доступно грађанима општине Врњачка Бања. Цистерна са средством на бази хлора „HLORO-HEM“ налази се испред улаза у зграду општине а дозвољено је точење 1 литра течности по домаћинству. У околним срединам, цистерна ће допремати рествор до самих мештана.

Такође, свим управницима зграда и стамбених заједница на територији Општине Врњачка Бања, наложено је да обавештења са бројевима „Кол центара“ на територији Општине Врњачка Бања, која су им дистрибуирана, истакну на улазним вратима објеката, стамбених зграда, огласним таблама или видним местима. Наложено је и да набаве или направе дезинфекционе баријере на улазима у зграде и редовно дезинфикују улазне кваке и врата, као и да обезбеде несметан приступ служби Општинске управе који ће извршити дезинфекцију улаза зграда хипохлоридом и другим средствима.
                                                                                                                          Никола Вељковић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial