Skip to content

Document Header

ЗАШТИТА И ОЧУВАЊЕ МИНЕРАЛНИХ ИЗВОРА СУ ПРИОРИТЕТ

ЗАШТИТА И ОЧУВАЊЕ МИНЕРАЛНИХ ИЗВОРА СУ ПРИОРИТЕТ published on

Стручњаци и руководство општине о стању и потенцијалима врњачких извора

Услед недавног смањења интезитета самоизлива извора „Језеро“, на иницијативу председника општине Бобана Ђуровића, одржан је низ састанака, а главни епилог састанка, одржаног 20. октобра са стручњацима из ове области и представницима корисника бањских извора је израда Студије о стању и потенцијалима врњачких минералних извора. Договорене су мере којима ће ови природни ресурси бити заштићени и очувани. Постављање уређаја на извориштима  за мерење количине и мониторинг експлоатације воде са извора као и испитивање квалитета воде у бунарима, приоритет су у заштити минералних извора. Са представницима Министарства рударства и енергетике, Рударско геолошког факултета и Специјалне болнице „Меркур“ договорено је да локална самоуправа поднесе захтев за постављање метеоролошке станице у Врњачкој Бањи, како би се пратио утицај временских прилика на стање бањских извора.

Извори на којима почива Врњачка Бања су државни природни ресурси и стручњаци су на овом састанку изнели своје ставове, анализом стања у досадашњем праћењу, изјавио је Бобан Ђуровић за Врњачке новине. На састанку су учествовали Вукашин Вучевић, руководилац Групе за подземне воде, геотермалне ресурсе и инжењерско-геолошка истраживања у Министарству рударства и енергетике, доцент др Владимир Живановић са Катедре за хидрогеологију Рударско геолошког факултета, еминентни стручњаци из својих области, Горан Рашула, дипл. инж. хидрогеологије и проф. Милојко Лазић, др sc. med. Дејан Станојевић, директор Специјалне болнице „Меркур“, представници Комисије за праћење природног лековитог фактора свих бањских изворишта, представници корисника  минералних извора, представници ЈП „Белимарковац“, директор Драги Благојевић и хидрогеолог Бранко Црепуљаревић, али и одборник Родољуб Џамић, који је у оквирима својих некадашњих функција, протеклих деценија учествовао у заштити и очувању врњачких изворишта.

– Направили смо генезу догађаја који су били у претходних годину дана. Видели смо и утврдили разлоге због којих је дошло до дестабилизације. Сада радимо на томе да уравнотежимо систем, да донесемо студију која ће омогућити коришћење свих досадашњих ресурса, али и стварање услова за нове инвестиције. Ми смо на становишту да је увек боље искористити природни ресурс и ставити га у функцију инвестиције, добити нова радна места, добити конкурентност на тржишту. Добити нов садржај у Врњачкој Бањи. Такође, не дозволити да исти тај ресурс, као што се дешавало годинама одлази, као вишак или неискоришћен ресурс, у речно корито, рекао је Бобан Ђуровић, председник Општине Врњачка Бања.  

– Студија треба да одреди количину воде коју могу да преузму корисници врњачких минералних извора, а да то не утиче на одрживост извора. Законским оквиром је дефинисано да сваки нови корисник, сваки нови подносилац захтева за бушењем, нема предност у односу на већ утврђене капацитете и утврђене бушотине. Да у моменту бушења уколико дође до поремећаја на неким од већ постојећих бушотина изворишта мора доћи до застоја радова, чак и до потпуног обустављања ако Министарство оцени да су изворишта угрожена. Сви корисници минералних извора мораће једном годишње Општинској управи да достављају и анализу квалитета воде коју користе, објаснио је Ђуровић у изјави за Врњачке новине.

С. Станојчић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial