Skip to content

Document Header

Завршен 40. Фестивал филмског сценарија

Завршен 40. Фестивал филмског сценарија published on

У Врњачкој Бањи 17. августа успешно је завршен 40. Фестивал   филмског сценарија, а прва награда додељена је за филм „Поред мене“.žiri

Жири 40. Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи у саставу Предраг Перишић, драмски писац и сценариста, Горан Радовановић, филмски редитељ и сценариста и Небојша Брадић позоришни редитељ и драмски писац (председник), након одгледаних филмова и прочитаних сценарија донео је следеће одлуке:

Прва награда за сценарио додељује се: Стевану Филиповићу и Милени Богавац за сценарио филма „Поред мене“.Pored mene

Аутори анализирају ризике одрастања у школском систему кроз појединачне судбине јунака које рефлектују социјалне групе и друштво у целини. Филм успоставља широку и непосредну комуникацију са генерацијама које се у њему препознају.

Друга награда за сценарио додељује се: Николи Љуци и Сташи Бајац за сценарио филма „Влажност“.

Аутори скидају маске са идеализоване слике савременог брака и породице разбијајући конвенције и померајући границе слободе.

Трећа награда за сценарио додељује се: Мирјани Карановић, Стевану Филиповићу и Дарку Лунгулову за сценарио филма „Добра жена“.

Аутори се храбро суочавају са траумама наше блиске прошлости доводећи у питање прихваћена гледишта и судове о времену у коме живимо.

Специјална награда за сценарио додељује се Момиру Милошевићу за филм „Отворена“.

Филм на високоестетизован начин говори о проблему идентитета младе генерације.

Одлуке су донете једногласно.

Жири града домаћина у саставу Дане Станојчић, Миомир Михајловић и Маја Реметић, традиционални златник доделио је Радошу Бајићу.novin.žiri

Награду „Илустроване политике“ под називом „Славко Лазаревић“( некада је то била награда FIPRESCI ) , жири новинара у саставу Владимир Џудовић, Драган Дугалић и Срђан Јаковљевић је доделио сценаристима филма „Палуба испод Теразија“.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial