Skip to content

Document Header

ЗАВРШЕН 43. ФЕСТИВАЛ ФИЛМСКОГ СЦЕНАРИЈА

ЗАВРШЕН 43. ФЕСТИВАЛ ФИЛМСКОГ СЦЕНАРИЈА published on

Пројекцијом четири филма, 17. августа је завршен 43. Фестивал филмског сценарија.

Последње фестивалско вече отпочело је у сали Биоскопа пројекцијом филма „Режи“ у режији Косте Ђорђевића по сценарију Драгана Николића да би потом на Летњој позорници, у Амфитеатру „Данило Бата Стојковић“ настављено пројекцијом филма Данета Станојчић „Године у (В)етру“ ван конкуренције. Пето фестивалско вече завршено је пројекцијама филмова у званичној конкуренцији, најпре филма „Јужни ветар“ по сценарију Милоша Аврамовића и Петра Михајловића, а у режији Милоша Аврамовића и на крају, филма „Пијавице“, за који су сценарио урадили Давид Албахари, Драган Маринковић и Душан Спасојевић а режирао Драган Маринковић.

Уследио је постфестивалски програм 18. августа када је летњој позорници приказан филм „Балканска међа“ по сценарију Андреја Аналкина, Ивана Наумова и Наталие Назарове, у режији Андреја Волгина. Постфестивалски програм завршен је сутрадан, 19. августа пројекцијом филмова „Између дана и ноћи“ и „Која је ово држава“.

Жири 43. Фестивала филмског сценарија у Врњачкој Бањи констатује да је овогодишња филмска продукција богата и стилски и жанровски разноврсна. Филмови третирају историјске, савремене, друштвено ангажоване и теме намењене деци, што је ретко у српкој кинематографији. Филмови који су приказани у такмичарском програму 43. Фестивала филмског сценарија крећу се од изразито ауторских остварења до  жанровски профилисаних дела која комуницирају са широком биоскопском публиком.

Жири користи прилику да Дирекцији Фестивала предложи да од следећег фестивала установи специјалну награду која ће носити име Гордана Михића а додељиваће се филмовима који се баве савременим темама и социјалном проблематиком.

 Жири 43. Фестивала филмског сценарија у саставу Биљана Максић, Ђорђе Милосављевић и Милан Никодијевић додељује следеће награде:

Прву награду за сценарио филма „Ајвар“, сценаристкиња Ане Марије Роси и Маје Тодоровић, у режији Ане Марије Роси и продукцији „Biberche“.  За мелодрамски интонирану причу написану и остварену ван стереотипа и клишеа, показујући нам на свеж и оригиналан начин крај једне љубави.

Другу награду за сценарио филма „Јужни ветар“ сценариста Милоша Аврамовића и Петра Михајловића, у режији Милоша Аврамовића и продукцији Куће „Режим“. За савремену криминалистичку причу која на аутентичан начин третира поменути жанр у српској кинематографији, саобразно тенденцијама у светском филму. 

Трећу награду за сценарио филма „Делиријум тременс“  по сценарију и у режији Горана Марковића у продукцији Радио телевизије Србије.  За поетичну прицу о феномену глуме и судбини уметника који покушава да нађе своје место у друштву, чиме нас аутор подсећа на своја најуспешнија остварења.

Жири  је све одлуке донео једногласно.     

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial