Skip to content

Document Header

ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРОЈЕКТА „ФОКУС НА МЛАДЕ 2019“

ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРОЈЕКТА „ФОКУС НА МЛАДЕ 2019“ published on

Општи циљ пројекта „Фокус на младе“  је успостављање система за повећање запошљивости младих у Општини Врњачка Бања који почива на одрживом стратешком, правном, институционалном оквиру за примену најбољих пракси у запошљавању у спровођењу мере стручна пракса.

Завршна конференција пројекта „Фокус на младе 2019“ организована је 25. новембра у Великој сали Скупштине општине.

– Ове године кроз меру стручне праксе прошло је 48 младих практиканата из наше општине који су прошли нашу стручну праксу. О резултатима које смо постигли ове године причаће Биљана Јончић, експерт за евалуацију. Задовољни смо овом годином. Општина Врњачка Бања је као и сваке године изашла у сусрет, Solidar Suisse као главни донатор је и ове године определио средства за ову меру. Општина се прикључила и ми смо имали 48 деце који су прошли стручну праксу, неки на 12 недеља, неки на 6 недеља. Надамо се да ћемо и следеће године успешно да радимо. До сада је око 220 деце прошло обуку, а око 80 је остало да ради у фирмама.

Поносан сам да смо ове године у склопу мере стручне праксе имали седморо младих са посебним потребама који су прошли праксу и остали да раде, рекао је Љубомир Ракезић, челник Повереништва Самосталних синдиката.

– Евалуација је рађена с циљем да се сагледају резултати спровођења мере стручне праксе током ове године, али и претходне две године. Оно што се намеће као закључак, након спроведених анализа, где није само статистика ушла у анализу, мера је вишеструко корисна за локалну средину. И послодавци и практиканти током три године константно током три године препоручују наставак спровођења ове мере у будућности. Ове године је по први пут неколико њих било на пракси 12 недеља. Суштина је да се сви једногласно слажу да је оптимум 60 радних дана праксе. Препорука је и да се Канцеларија за младе и Национална служба за запошљавање интензивније укључе у промовисање  запошљавања младих и да атрактивније приближе све те програме младима преко друштвених мрежа.

Учешће младих незапослених жена у спровођењу мера током три године је 64 %. То је позитивно јер младе незапослене жене су посебно рањива категорија. Након спроведене праксе, ове године, запослено је 13 практиканата. Већина практиканата запослена је у сектору угоститељства.

Анализирали смо и анкете са послодавцима и практикантима и сви су једногласни у оцени да је мера корисна. Практиканти истичу кључну улогу ментора у њиховој пракси. Практиканти након спроведене праксе имају више самопоуздања и са стеченим искуством у радном окружењу лакше могу да се запосле.

Једно истраживање спроведено на нивоу Европске уније говори да што се тиче мере спровођења стручне праксе, најнижа стопа незапослености младих је управо у оним државама које негују неку врсту спровођења стручне праксе у предузећима, тако да је препорука дефинитивно наставити са спровођењем ове мере, у сарадњи са општинском самоуправом, јер она позитивно утиче на комплетну локалну средину и на уједначавање понуде радне снаге на тржишту и потреба послодаваца, рекла је Биљана Јончић.

Присутнима се потом обратио Иван Џатић, заменик председника општине.

– Велико ми је задовољство да претходних свих ових година имамо прилику да сарађујемо, још више ми је задовољство имајући у виду чињеницу да су Швајцарци изузетно прецизни и да је први циклус био на пет година а они су одлучили да наставе сарадњу вероватно зато што смо се ми показали као добри домаћини. Са наше стране, општина је почела да издваја нека средства, како су године пролазиле ми смо тај износ стално повећавали и у наредном периоду ћемо планирати средства за наредну годину. Рачунајте на нас, рекао је Џатић.

Никола Микашиновић, директор Канцеларије Solidar Suisse у Београду представио је нови пројекат који се спроводи у оквиру Програма Подршка Европске уније у инклузији Рома и јачања локалних заједница за инклузију.

М.Ст.Ј.

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial