Skip to content

Document Header

Зимска школа пољопривреде у Подунавцима

Зимска школа пољопривреде у Подунавцима published on

Добра сарадња општине Врњачка Бања и Пољопривредне саветодавне и стручне службе Краљево ДОО настављена је 17. марта 2017. године у Подунавцима Зимском школом пољопривреде која је у Ресторану „Код Живана“ окупила око 50 пољопривредника од Станишинаца до Вукушице.Zimska skola poljoprivrede 1

Овај скуп испред Општине Врњачка Бања отворио је Жарко Марковић, председник Комисије за пољопривреду преневши закључке Комисије везане за реализацију Програма подршке пољопривреде из буџета Општине у 2017. години, а мере аграрне политике са нивоа Републике представио је дипл. инж. Марко Богојевић.
Кроз три сата предавања у Подунавцима реализовао се Програм и жеља Комисије за пољопривреду и село општине Врњачка Бања да се нова научна и стручна достигнућа из различитих области пољопривредне производње што више приближе пољопривредницима. Овог пута ударне теме биле су везане за агро рокове у воћарству
и актуелну проблематику подизања, негу, заштиту и најчешће болести у засадима малине
и купине који су последњих година у нашој Општини у великој експанзији. Стручњаци ПССС Краљево ДОО представили су најновија сазнања у вези агротехничких и помотехничких мера у засаду малине, као и најчешћих болести и штеточина малине и купине са освртом на актуелну проблематику везану за тржиште малине. Пренета су искуства и практични савети везани за ову производњу на територији Општине.
Нису заборављени ни произвођачи паприке који на потезу Ново Село – Вранеши заснивају производњу на педесетак хектара па је одржана презентација хибрида паприке и парадајза фирме „Семинис“ из Холандије са програмом заштите биља компаније „Агроарм“. Програм заштите биља успешне белгијске компаније „Белшим“ са саветима за њихову примену презентирао је дипл. инж. Раде Плочић.
Нарочиту пажњу полазника Школе привукло је предавање великог пријатеља и учитеља врњачких пољопривредника, еминентног проф. др Горана Дугалића са Агрономског факултета у Чачку који је старије пољопривреднике подсетио на сличне скупове од пре скоро три деценије, током дугих зимских ноћи, уз бубњару, организоване по врњачким селима. Професор је говорио о личним и научним сазнањима у припреми земљишта за пролећну сетву, правилном дозирању ђубрива и искуствима стеченим тридесетогодишњим праћењем стања и променама на земљишту у долини Западне Мораве. Закључено је да је примарна анализа земљишта један од битних предуслова за заснивање сваке производње. У том циљу ће Комисија за пољопривреду и село у сарадњи са ПССС Краљево ДОО спровести Акцију прикупљања узорака земљишта за бесплатну анализу из програма Министарства пољопривреде и заштите животне средине.

Жарко Марковић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial