Skip to content

Document Header

БЛИСКИ СУСРЕТИ СА ЖИВОТИЊАМА У ЦЕНТРУ БАЊЕ

БЛИСКИ СУСРЕТИ СА ЖИВОТИЊАМА У ЦЕНТРУ БАЊЕ published on

Очи у очи са вуком у његовом природном станишту. Лет под облацима са јатом птица и зарон са јатом риба. Кроз шуму по дубоком снегу и кроз непрегледну савану и преко високих стена. Једни су били опчињени совом и њеним магичним хуком, други мазили патку. Нико уплашен, нити узнемирен. Само узвици усхићења, дивљења и радости. Тако је, у најкраћем, изгледао сусрет деце са дивљином у центру Врњачке Бање, на Тргу културе, 30. и 31. марта. Чаробни деветоминутни излет Врњчанима је омогућио пројекат Wild immersion (У дивљини) који је у новембру кренуо из Београда и на српској турнеји обишао 15 градова.   

Wild immersion је први на свету виртуелни резерват природе који користи нове технологије како би вас телепортовао у магични и угрожени свет дивљине. Пројекат даје прилику деци, али и одраслима, да преко виртуелне стварности уз помоћ VR наочара кроче у свет дивљих животиња у њиховом природном окружењу што је значајно другачије од оног како их упознајемо у зоолошком врту. Циљ пројекта је да се младе генерације подстакну на размишљање о очувању природе, њеног богатства и значају биодиверзитета.

У пројекту су коришћене све доступне технике – снимање у 360 степени, 3D, проширена реалност. Поред VR наочара, један од најзанимљивијих начина за путовање у свет дивљине су и таблети који преко апликација покрећу изабране анимиране животиње. На располагању  је и sensor box – кутија у којој деца путем додира, путем слуха и видеа могу да погађају о којој животињи се ради.

– Кроз наш програм током пет месеци до доласка у Бању прошло је 3.760 деце и сви имају позитивне утиске. Деца пре одласка пишу поруке о томе шта би могли да ураде да помогну планети Земљи, да је сачувају. Све те идеје, личне намере да буду од користи животињском свету и природи уопште, ми чувамо и по завршетку пројекта биће направљен филм, рекла нам је Ивана Остојић, сарадница Wild immersion.

Пандемија COVIDA научила нас је до које мере је дигитално важно у нашим животима и коју улогу има, па је пројекат значајан и са те стране.

Бесплатну посету виртуелном свету дивљине омогућили су Министарство просвете и Влада Републике Француске. Подршку презентацији на Тргу културе дала је и врњачка Библиотека.

Весна Ђорђевић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial