Skip to content

Document Header

УРАЂЕН ЕЛАБОРАТ ОДРЖИВОСТИ ВРЊАЧКИХ МИНЕРАЛНИХ ИЗВОРА

УРАЂЕН ЕЛАБОРАТ ОДРЖИВОСТИ ВРЊАЧКИХ МИНЕРАЛНИХ ИЗВОРА published on

Израда студије о стању и потенцијалима врњачких Минералних извора, као императив састанка стручњака и руководства општине Врњачка Бања, одржаног у октобру прошле године, била је главна тема састанка, 22. фебруара у  кабинету председника Општине Бобана Ђуровића.

Елаборат представља смернице за мониторинг експлоатације воде са изворишта и испитивање квалитета воде, а приоритет је одржати природни лековити фактор, константност температурног режима, квалитет и балнеолошка својства врњачких извора.

Своја стручна мишљења представили су проф. Милојко Лазић и Горан Рашула, дипл. инж. хидрогеологије и закључили да је потребно утврдити референтно стање свих локалитета, што подразумева гасно стање и комплетне хемијске анализе.

Примарни циљ је да се добије перманетна количина воде и строго контролисан режим експлоатације врњачких минералних извора.

Састанку који је сазвао председник Општине Бобан Ђуровић, присуствовали су  представници компаније „Милојевић“ која је и финансирала израду студије одрживости, представник Специјалне болнице „Меркур“, Божидар Вучковић, директор ЈП „Белимарковац“ Драги Благојевић и Родољуб Џамић, председник Одбора за за управљање, коришћење и заштиту природних ресурса Скупштине општине Врњачка Бања.

– Ми смо формирали комисију и скупштински одбор који се бави праћењем стања изворишта у Врњачкој Бањи, а данас је одржан други састанак који је сазван да се направи анализа свега што су до сада урадили људи из те струке, професори који су управо радили на анализи општег стања свих изворишта и проблема који се дешавају на одређеним изворима. Имали смо проблеме са изворима „Језеро“ и „Слатина“ и тражили смо повезаност тих извора са бушотином ИГБ 124 испред зграде „Белимарковац“, да бисмо могли да направимо један одрживи систем. То представља једну одговорност локалне самоуправе да ресурсе које смо наследили, сачувамо за будуће генерације. Данас смо донели врло значајан акт, елаборат који су радили професор Лазић и уважени експерт хидрогеологије инжињер Рашула са сарадницима чиме су нас упознали са ситуацијом и разлозима због чега је дошло до дисбаланса у самоизливу изворишта „Језеро“ и дошли смо до сазнања да бушотина код „Белог извора“ има директан утицај на извориште „Језеро“. Дешавало се да у бивети „Језеро“ имамо смањен доток воде. Одлучили смо да урадимо ревизију бушотине у бивети „Језеро“ да би се побољшала издашност самог изворишта. Друга фаза активности биће успостављање баланса између количине воде коју може уз овом тренутку да повуче Компанија „Ждрело“ односно „Врњачке терме“ у односу на извор „Језеро“. Када будемо нашли ту вредност, очекујем да ћемо успоставити потпуни континуитет.  Инсистирао сам као председник Општине да овај принцип применимо и на свим осталим бушотинама, рекао је председник општине Бобан Ђуровић за Врњачке новине.

– Сасвим је сигурно, како се Врњачка Бања развија, да ће многи инвеститори тражити дозволе преко министарства, а не преко нас, па ће све више бити истражних радњи на које ми не можемо да утичемо, нити да спречимо. Можемо само да добијемо коначно решење експлоатације, да на свим бушотинама поставимо дајвере за мерење и да у сваком тренутку знамо колико који извор црпи воду.

-Ми ћемо предложити измену закона, када су у питању истражна права  и да тражимо да Врњачка Бања и друге локалне самоуправе имају веће учешће у томе. Очекујем да ћемо добити подршку ресорног министарства и да на неки начин стопирамо даље истражне радње, да Врњачка Бања мора да има озбиљније учешће у свему томе јер се ради о нашој судбини. Ја нисам спреман, као председник Општине да нам одређени извори иду у поток и у реку, као што се дешавало деценијама, већ сматрам да то треба ставити у функцију инвестиција. Донели смо и одлуку да ће извориште ИГБ 124 радити у терминима као и сви остали извори, што значи да ће се у ноћним сатима, од 20 часова до 6 ујутру затварати извор да не бисмо имали беспотребно исцрпљивање извора и одлазак воде у речно корито, објаснио је Ђуровић.

На претпоставку да студија одрживости минералних извора није коначна и да је подложна доради, Бобан Ђуровић је изјавио да је она само сегмент коначне верзије, а односи се управо на проблем који тренутно постоји али се ради генерална студија одрживости термоминералних извора на територији Врњачке Бање и то завршава Рударско геолошки факултет. Ту генералну студију која ће бити у наредних годину дана готова, имаћемо као „свето писмо“ за све будуће активности на територији наше општине.

С. Станојчић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial