Skip to content

Document Header

ГОДИШЊИЦА НАТО БОМБАРДОВАЊА

ГОДИШЊИЦА НАТО БОМБАРДОВАЊА published on

Под називом „Србија памти и не заборавља“,24. марта обележена је  годишњица почетка НАТО бомбардовања. Дан који се не заборавља, због коронавируса обележава  се у складу са епидемиолошким мерама.

Поред спомен-плоче Врњчанима, жртвама НАТО агресије, венце су положили, заменик председника општине Иван Џатић и заменик председника СО Дане Станојчић, родбина страдалих, као и делегације СУБНОР-а Врњачке Бање и Удружења ратних војних инвалида и Удружења бораца ратова 1990.-1999. године „Горски вукови“.

Ваздушни напади НАТО снага на Србију, односно тадашњу СРЈ, почели су на данашњи дан пре 22 године. За 78 дана погинуло је између 1.200 и 2.500 људи.

– Овај датум остаће црним словима записан у нашој историји и ништа мање није значајан за Србију од Видовдана и неких других датума које обележавамо.

Нажалост, наше генерације су сведоци тих догађаја, када је под ноге бачено међународно право. Притисци на нашу земљу су свакодневни и након 22 године од тада, пре свега кроз покушаје легализовања тог бомбардовања, кроз признавање лажне државе Косово, на шта ми и оваквим чином показујемо да је то против међународног права и против националних и историјских интереса Србије, рекао је Дане Станојчић, након полагања венаца.

– Данас смо се окупили да обележимо 22 године од почетка бомбардовања суверене СР Југославије, Тог дана су нас напали без објаве рата, прекршили међународно право и тада је завладало право моћнијег, бахатијег и силовитијег. За тих 78 дана, хтели су да понизе српског војника али нису успели. Показало се да је херојство надвладало сву ту силу која нас је напала. Иронија је да су ту акцију назвали „Милосрдни анђео“, чиме су успели да укаљају у изворном значењу реч „анђео“. Поносни смо на све наше хероје, никада их нећемо заборавити. Сигуран сам да опростити никада нећемо, а заборавити, само ако нас не буде било, рекао је о обележавању НАТО бомбардовања, Иван Џатић, заменик председника општине.

Одлука о бомбардовању тадашње СРЈ донета је, први пут у историји, без одобрења Савета безбедности УН, а наредбу је тадашњем команданту савезничких снага, америчком генералу Веслију Кларку, издао генерални секретар НАТО-а Хавијер Солана.

Готово да нема града у Србији који се током 11 недеља напада бар неколико пута није нашао на мети снага НАТО-а.

С. Станојчић

Primary Sidebar

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial